De Vegende Hollander bezems €14,50 – €18,50

Een absolute inspiratie bron; Hergen van der starre. De bedenker en grondlegger van De Vegende Hollander. Een Fair Trade organisatie die met handbeschilderde bezems de wereld hier en daar een beetje mooier en schoner maakt. Nadat Marieke hem bij een leverancier tegen het lijf liep, ontmoet ik Hergen vandaag, donderdag 30 juni, in de winkel.

Hergen is sinds 2005, vlak na de tsunami, actief in Sri Lanka om onderdak en inkomen te genereren voor de getroffen bevolking. In en om leegstaande woningen creëerde hij werkplaatsen waar bezems worden bewerkt. Talentvolle schilders en hun familie werden in vluchtelingenkampen gevonden en aangeboden de woningen te betrekken. Ondertussen werkten op 7 locaties meer dan 30 mensen onder goede omstandigheden samen om de mooiste bezems te maken.

Begin 2011 slaat het noodlot helaas opnieuw toe; alles verwoestende water- en modderstromen vanuit de bergen overspoelen grote delen van Sri Lanka. Door dit natuurgeweld is de volledige voorraad bezems met de modderstroom meegesleurd en zijn alle werkplaatsen door het wassende water opgeslokt. De Vegende Hollander is op dat moment nagenoeg failliet. Hergen weet zich even geen raad.

Een citaat uit een van Hergen’s weblogs:

“De enige die echt in mij geloven en mij het meest steunen zijn de mensen voor wie ik het doe. “Mijn” mensen in Sri Lanka hebben al lang bewezen mij en mijn bezems te vertrouwen. Toen ik mijn dieptepunt naderde gebeurde het hoogst haalbare in mijn wereld.

Mijn managers leverden hun trouwringen bij de bank in als onderpand en leenden geld om materialen te kopen. Ik heb het hier over mensen die noodgedwongen in de jungle wonen omdat ze door oorlog en tsunami amper iets hebben. Toen ik hoorde dat zij hun waardevolste bezit inzetten voor mijn idee om de wereld te verbeteren was ik diep geraakt. Het gaf me een enorm veel energie en wist dit om te zetten in een positieve uitstraling wat zich wist te vertalen in nieuwe opdrachten. Mijn negatieve spiraal was doorbroken.

Dit vertel ik de mensen die me benaderen voor een gesprek. Dit is de inspiratie die ik wil geven. Geef niet op. Zorg dat je het vertrouwen weet te behouden. Niet alleen in jezelf en je bedrijf, maar zeker ook van alle belanghebbenden. Want al ben ik de baas, ik heb hun steun net zo had nodig als zij de mijne.”

Nog meer inspirerende verhalen zijn te vinden op de website van De Vegende Hollander: www.devegendehollander.nl

Vanaf heden zijn bij ons de handbeschilderde bezems van De Vegende Hollander te koop:

Groot: €18,50 – Klein: €14,50

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.